ATELJE PUHART

je družinsko podjetje, posvečeno kulturnim dejavnostim. Rodbina, ki je Kranju dala pečat rojstnega mesta največjega slovenskega izumitelja fotografije Janeza Puharja in s pripadnostjo ter prizadevnostjo prispevala k napredku mesta, nadaljuje svojo ustvarjalno poslanstvo v kulturnem centru za likovno, fotografsko, oblikovno, glasbeno, tekstovno in druge kreativne kulturne dejavnosti. Lastno ustvarjalnost na področju likovne umetnosti, fotografije, literature in oblikovanja dopolnjujemo prvenstveno z izobraževanjem, pa tudi z galeristiko, s kulturnim turizmom, z vodenjem ustvarjalnih projektov, z zasnovo, organizacijo in izvedbo kulturnih prireditev, unikatnim založništvom…

Pravimo, da izpolnjujemo (skoraj) vse kulturne želje. Ali bolje rečeno – izpolnjujemo samo kulturne želje.

REFERENCE

– velika razstava družine Puhar ob ustanovitvi v avli MO Kranj, 2006
– 7 let priljubljenih likovnih tečajev za vse generacije, od 2006
– vsakoletne velike pregledne razstave likovne šole Puhart, od 2007
– vodenje galerije in likovnih projektov v Layerjevi hiši v starem Kranju, od 201o
– organizacija, selekcija in vodenje mednarodne likovne kolonije Apel Ars Brdo 2008
– zasnova, organizacija in izvedba likovnega projekta »Barve EU« v Kranju s 25 razstavami, 2008
– idejna zasnova, organizacija in vodenje glasbenega programa Aeda Ars Brdo, 2008 / 2009
– Plečnikova delavnica v starem Kranju 2007
– organizacija likovnih kolonij Pinesta Novigrad 2002 – 2012
– idejna zasnova in organizacija praznovanja Prešernovega prihoda v Kranj – 22. julija, od 2009
– zasnova, priprava, organizacija in izvedba glasbenega Abonmaja Puhart
– idejna zasnova in organizacija uličnih prireditev za oživljanje starega Kranja »Naj živi Tavčarjeva«
– prva nagrada za spominek mesta Kranj: umetniška grafika »Silhueta«
– vsebinska zasnova in besedilo knjige Kranj in 3 days
– zasnova in sodelovanje v projektu za promocijo izumitelja fotografije na steklo Janeza Puharja

KDO SMO

179883_1724319842011_4007849_nPETRA PUHAR

je diplomirala na Fakulteti za organizacijske vede, svojo poklicno pot pa je začrtala v grafičnem podjetju Gorenjski tisk, kjer si je, najprej kot propagandist, nato pa kot pobudnica in vodja Design studia GT, nabirala izkušnje v vodenju in soustvarjanju kreativnih projektov s področja oblikovanja tiskovin in marketinga. V podjetju Elan je petnajstletnim izkušnjam v grafiki dodala mednarodne na področju športne opreme, tretja zaposlitev v marketingu časopisnega podjetja Gorenjski glas pa je bila izziv na področju zahtevnega medijskega trga. Njeno ljubezen do glasbe je več kot 30 let gojila kot pevka APZ France Prešeren Kranj in manjših glasbenih zasedb. V aktivnem prizadevanju za napredek in preobrazbo Kranja v mesto kulture je bila članica Komisije za oživljanje mestnega jedra Mestne občine Kranj, je sodelavka Mestne knjižnice Kranj, kreatorka likovnih programov v Layerjevi hiši, turistična vodnica, sodeluje z Zavodom za turizem Kranj in z drugimi institucijami ter ustvarjalci s področja kulture. Je tudi pobudnica in aktivna članica samoiniciativne skupine za promocijo fotografskega izumitelja Janeza Puharja.

Prvega decembra leta 2006 je združila umetniško družino Puhar in organizirala prvo veliko skupinsko predstavitveno razstavo pod pokroviteljstvom Mestne občine Kranj ter Gorenjskega muzeja Kranj. Marca 2007 je ustanovila družinsko podjetje, hišo ustvarjalnih dejavnosti Puhart, v kateri uresničuje vse svoje idejne, organizacijske in kreativne sposobnosti, izkušnje in ambicije. Za svoj prispevek h kulturi v Kranju je prejela veliko plaketo Mestne občine Kranj.

portretZMAGO PUHAR

je slikar, grafik in likovni pedagog. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je študiral pri profesorjih Borčiču, Didku, Berniku in Jemcu. V več kot 30 letih ustvarjalnega dela je pripravil preko 50 samostojnih razstav v Kranju, po Sloveniji in v evropskih državah, dvakrat pa tudi v New Yorku. Poleg tega je sodeloval v številnih skupinskih likovnih projektih, največkrat skupaj z likovnim društvom Kranj, ki redno promovira slovensko ustvarjalnost na razstavah doma, v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Hrvaškem in drugje. Že od diplome se posveča heterogenim likovnim aktivnostim. Kot pedagog svoje visoko strokovno znanje in izkušnje radodarno predaja drugim, predvsem mlajšim. Tako je vso dosedanjo kariero likovnega ustvarjanja velik del časa posvečal poučevanju učencev iz Kranja in okolici in na Javnem skladu kulturnih dejavnosti v Kranju, najprej kot likovni pedagog in nadalje kot vodja likovnih dejavnosti. Od marca 2007 se likovnemu izobraževanju vseh generacij predaja v lastnem ateljeju Puhart v Kranju.

Kot slikar se je v slovensko in splošno likovno zakladnico zapisal kot inventiven slikar s popolnoma samosvojim likovnim jezikom. V njegovih potezah slutimo izjemen talent, znanje, dar opazovanja in dolgoletno urjenje lastnega likovnega izraza. Puharjeva dela razodevajo, kako pomembni so mu temeljni elementi likovne stvaritve – risba in barve. Njegove čvrste kompozicije prekipevajo v življenjskem ritmu in nam prinašajo osebne, včasih neprepoznavne poglede na otipljivo realnost, a vedno v premišljeno organiziranem likovnem prostoru. V zakulisju njegovih slik je trdo delo, a vse se zdi kot likovna igra. »Če je barva tista, s katero izražamo čustva, občutke in razpoloženja, potem so Puharjeve slike prežete predvsem s svetlobo, optimizmom, srečo, ljubeznijo, in včasih s komaj sluteno, vendar žal v resničnosti vselej prisotno drugo platjo življenja. V njih je veliko tistega, kar je lepega za oko, kar balzamično učinkuje na dušo; pa tudi tistega kar nas vodi v iskanje pomensko globljega.« (Anamarija Stibilj Šajn). Zaradi vsega naštetega so slike Zmaga Puharja zelo priljubljene, Kranjčane pa nas še posebej navdušujejo inovativne, prepoznavne upodobitve mesta Kranj. Poleg likovnih del je v naš prostor doprinesel tudi nekaj čudovitih grafičnih izdelkov, med katerimi izstopa grafika »Silhueta« mesta Kranj, s katero je leta 2007 zmagal na natečaju za najboljši spominek Mestne občine Kranj. Nepozabni so tudi njegovi številni plakati za lutkovne predstave ZKO in Javnega sklada kulturnih dejavnosti Kranj ter številne ilustracije, s katerimi smo ga spoznali kot duhovitega karikaturista in izjemnega risarja. Akademski slikar Zmago Puhar je prejemnik priznanja za kulturi Mestne občine Kranj.

Eva 2006EVA PUHAR RAČIČ

Eva Puhar je profesorica likovne vzgoje, ki je diplomirala na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Pedagoške izkušnje si nabira v kranjskih osnovnih šolah, na Javnem skladu kulturnih dejavnosti v Kranju, zadnja leta pa predvsem v družinskem podjetju Puhart, kjer se za njene tečaje likovnega izobraževanja navdušuje vse več otrok, od najmlajših do mladostnikov, ki se želijo resneje posvetiti likovnemu izražanju. Njena nadarjenost in predanost pedagoškemu delu z otroci se odraža tudi v njenem umetniškem opusu. Platna in drugi likovni mediji odražajo mladostno energijo, iskrenost in domišljijo. Ali kot pravi Eva: »Pedagoški proces ni enosmeren. Tudi mi se lahko od otrok veliko naučimo.« Likovni kritik dr. Damir Globočnik je o Evi Puhar zapisal: Slikarske kompozicije Eve Puhar opredeljuje veder, optimističen pogled na svet in bivanje. Motivi, ki jih likovnica izoblikuje na podlagi bežnih utrinkov iz neposredne okolice ali premišljenega izbora drobcev podob, izvzetih iz sodobnih tiskanih medijev, se v njeni likovni interpretaciji spreminjajo v igrive in harmonične likovne združbe. Slikarka želi s slikami predvsem razveseljevati naš in svoj vsakdan.

JernJERNEJ KEJŽAR

Najmlajši član družinskega podjetja je grafični oblikovalec Jernej Kejžar. V družini, v kateri je čut za lepoto veliko bolj pomemben kot veselje do matematičnega seštevanja, je v krvi tudi smisel za oblikovanje. Jernej Kejžar končuje študij te zanimive vede na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Izvrstne izkušnje v oblikovanju, predvsem v Idejološki ordinaciji vrhunskega slovenskega oblikovalca Dušana Grobovška, je lani kronal z odlično referenco – z zmago na natečaju Banke Slovenija, ki je njegov predlog za jubilejni kovanec ob 300-letnici Tolminskih puntov nagradila in izdelala.

Mitja 1MITJA PUHAR

Prvi fotograf zasedbe ateljeja Puhart je Mitja Puhar, ki je svoje podedovane likovno-umetniške talente usmeril v raziskovanje fotografije. Njegovo delo je posvečeno dokumentiranju številnih dogodkov v organizaciji Puharta, najbolj pa ga izpolnjuje samoniklo beleženje utrinkov iz narave in urbanega okolja, pri čemer ga včasih pritegne zanimiva svetloba, drugič lepota ženskega obraza, tretjič času ukraden detajl. S prvimi samostojnimi razstavami v Škofji Loki in Kranju smo ga spoznali kot odličnega opazovalca in fotografa vseh žanrov.

In drugi referenčni sodelavci.

© 
2024
 Puhart. 
Vse pravice pridržane. 
Izdelava: kult.si